24 Kasım 2012 Cumartesi

Bakımlı Eller İçin 10 Altın Kural


egzama
Yaşlılık emarelerinin yüzümüzden bile önce yerleştiği eller, soğuk kış günlerinde daha özel bir bakım istiyor. Dış etmenlerle en fazla temasta olan ellerimizin pürüzsüz görünmesini istiyorsanız soğuk havalarda eldiven, güneşte koruyucu krem kullanın. Yaşlanma emarelerine karşı da peeling ve dondurarak tedaviden yararlanın.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan soğuk havalarda kuruyan ve egzama riski çoğalan ellerimiz için basit fakat tesirli bakım tüyoları verdi;

  • DIŞ ETKENLERLE SÜREKLİ TEMASTA
Ellerimiz dış dünyayla en fazla temasta olan uzuvlarımız.  Havaların soğumasıyla birlikte daha çok zarar gören organlarımız. Sağlığına ve dış görünüşüne ehemmiyet veren herkes, ellerine gereken itinayı göstermeli, gerektiği zaman da etkili bakım metotlarından yararlanmalı.

• YILLARIN İZLERİNİ ELE VERİR
El sırtı derimizin, yüz derimizden daha ince olması ve deri altı yağ dokumuzun azlığı, ellerimizde yaşlanma belirtilerinin yüzümüzden daha erken ve belirgin olmasına neden olur. Kimyevi maddelerle temasın çokluğu ve güneş ışınları da yaşlanma belirtilerinin daha erken ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Deri yaşlanmasıyla birlikte ellerimizde elastikiyet kaybı, kuruma, matlaşma, düzensiz pigment artışı, damarlarda belirginleşme gözlenir. El sağlığımız açısından bazı konulara özen göstererek ellerimizdeki bu yaşlanma belirtilerini geciktirebiliriz
.
• ELLER DE GÜNEŞ KREMİ İSTER
 Ellerimizdeki yaşlanma belirtilerini geciktirmek amacıyla birtakım tedbirler alınabilir. Güneş ışınları ellerimizde de yaşlanmayı hızlandırdığından güneş koruyucuları ellere de sürülmelidir. Eldeki yaşlanma emarelerinden kısa zamanda ve hızlı sonuç almak isteyen hastalar, peeling ve krioterapi (dondurarak tedavi) metotlarına başvurabilir.

  MAT GÖRÜNÜME PEELİNGLE SON VERİN
Ellere uygulanan peeling işlemiyle ellerde gözlenen cilt lekelerinde açılma, ellerde mat görünümde hafifleme saptanır. Düşük doz asidik madde ve renk açıcı madde içeren peeling solüsyonu, el sırtında belli bir süre bekletilerek sistemsiz pigment artışı azaltılır. Bu dönemde kişilerin ellerini çok iyi şekilde nemlendirmeleri, güneşten muhafaza etmeleri, suyla temaslarını kısıtlamaları gerekir.  Ellere uygulanan peeling işlemi için de, yüz peelinginde olduğu gibi, kış mevsimi daha uygundur ve üçer haftalık aralıklarla uygulanır. Ellerinde parlak, canlı görüntü elde etmek isteyen ve el lekelerinden kurtulmak isteyen hastalar için iyi bir tedavi yöntemidir.

• EL LEKELERİNİ DONDURUN
El lekelerinde müracaat edilen öbür tedavi metodu da krioterapi yani dondurarak tedavidir. Sıvı azot, lekenin bulunduğu bölgeye temas ettirilerek lekenin hafiflemesine yardımcı olur. Bu tedavide de iyi bir yara bakımı ve güneş koruyucu kullanımı şarttır. Seyrek olmakla birlikte bu tedavi sonrasında deri renginde işlem uygulanmayan bölgelere göre daha fazla bir renk açılması görülebilir.  Bu tedavide peeling yönteminde olduğu gibi kış mevsiminde uygulanmalıdır.

• A VE C VİTAMİNLİ ÜRÜNLER KULLANIN
Medikal yöntemler dışında harici tedavilerle de ellerdeki yaşlanma belirtilerinde kısmi azalma sağlanabilir. Vitamin A içeren ürünler hem derinin yüzeysel soyulmasını sağlayarak ölü derinin uzaklaştırılmasını sağlar, hem de renk açıcı olarak kullanılan diğer ürünlerin derinin alt katmanlarına ulaşmasını kolaylaştırır. Renk açıcı olarak hidrokinon, azeleik asit ve vitamin C içeren ürünler faydalı olmaktadır. Hastalara öncelikli olarak bu tedavilerden elde edilecek yanıtın çabucak olmayacağı, kısmi yanıt elde edileceği, tedavinin neticelerinin uzun süreli ve sabırlı olunduğu takdirde elde edileceği konusunda malumat verilmelidir. Kesinlikle tedavilere güneş koruyucular da eklenmelidir.

• KIŞ AYLARINDA EGZAMAYA DİKKAT
Soğuk kış aylarında en çok rastlanılan problemlerden biri de egzamadır. Ellerin çok fazla yıkanması, suyla, sabunla ve kimyasal maddelerle temas etmesi nemsizliğe ve ellerde kuruluğa neden olur. Bu kuruluk ilerlediğinde egzama gelişir. Egzama kaşıntılı, sulantılı, kızarık yaralar şeklinde kendini gösterir. Sağlık sektöründe çalışanlar, bahçıvanlar, kuaförler, temizlik işçileri ve aşçılar özellikle egzama açısından risk teşkil eden meslek gruplarıdır. Suyla temasın çok olması, sabun, temizleyici ve el dezenfektanın fazla kullanılması ismi geçen meslek gruplarını daha yatkın hale sokan ana nedenlerdir.

• KİMYASAL MADDELERDEN UZAK DURUN
Egzama iki biçimde görülür kimyevi madde menşeli tahriş egzaması ya da alerjik madde menşeli alerjik egzama. Dermatologlar yama testiyle egzamanın alerjik menşeli ya da tahriş edici maddelerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit ederler. Test neticesine göre eğer alerji yapıcı madde tespit edilirse, o maddenin kişinin yaşamından uzaklaştırılması, hastalığın ortadan kalkmasına yardımcı olur.

  EGZAMANIN TİPİNE GÖRE TEDAVİ
Egzama tedavisinde öncelikli olarak deride alerji yapan ya da tahriş eden maddenin saptanıp kişinin yaşamından uzaklaştırılması gerekir. Sulantılı egzamalarda cildi kurutucu pansumanlardan yararlanılır. Kaşıntıyı gidermek amacıyla antihistaminik tabletler kullanılır. İnflamasyonu baskılamak amacıyla kremlere başvurulur. Eğer egzamalara enfeksiyon eklenmişse antibiyotikli tabletler kullanılmalıdır.

BAKIMLI VE SAĞLIKLI ELLER İÇİN 10 ALTIN ÖĞÜT
1- KURUTMAYAN TEMİZLEYİCİLER KULLANIN: Ellerinizi kurutmayan temizleyici kullanımına önem gösterin. El yıkama sonrasında ellerinizin nem kaybettiğini aklınızdan çıkarmayın.
2- ILIK SUYLA YIKAYIN: Ellerin ılık suyla, cildi kurutmayan sabunlarla yıkanıyor olmasına dikkat edilmelidir.
3- KISA BANYO YAPIN: Banyo zamanları kısa tutulmalıdır. Uzun süreli banyolar, derinin daha fazla nem kaybetmesine sebep olur.
4- NEMSİZ BIRAKMAYIN: Nemlendirici kullanmaya özen gösterin ellerinizi sık sık nemlendirin.
5- ZEYTİNYAĞI VE E VİTAMİNİ: Shea yağı, gliserin, zeytinyağı ve E vitamini ihtiva eden nemlendiriciler el sağlığı için faydalıdır.
6- MUTFAKTA MUTLAKA ELDİVEN: Mutfakta sebze ve meyve doğrarken mutlaka eldiven kullanmaya özen gösterilmelidir.
7- SOĞUKTAN KORUYUN: Soğuk havalarda korunmak amacıyla mutlaka ellerin eldivenle korunmasına dikkat edilmelidir.
8- TAHRİŞ OLMASIN: Deriyi tahriş edici maddelere (mesleki ajanlar, kimyevi maddeler) dokunmadan önce mutlaka eldiven kullanın. Eldiven kullanarak ellerinizin zarar görmesini engelleyin.
9- KREMLERLE BARİYER KURUN: Özellikle tahriş edici maddelerle temasın fazla olduğu durumlarda bariyer kremler faydalıdır. Bariyer kremler cildin üst tabakasında tabaka oluşturur ve nemlendirici özelliğinin yanında üst tabakada bariyer oluşturma özelliğinden dolayı kimyasalların içeriye girmesini engeller.
10- GÜNEŞ KREMİ ŞART: Ellerinizin yaşlanmasını engellemek istiyorsanız, yüze uygulanan güneş koruyucuları ellerinize de uygulayın.

Egzama tedavisi için tıklayın

0 yorum:

Yorum Gönder