26 Kasım 2012 Pazartesi

Boyun Ağrılarının Sebepleri


boyun fıtığı
Boyun ağrılarımızın sebebi umumiyetle fıtık sanılır. Fakat fıtık, bu ağrıların sadece %10-20 kadarının sebebidir.
Boynumuzu ayakta tutan yedi omur kemiği arasında disk adlı kıkırdaklar yer alır. Bu disklerin içindeki jöle kıvamındaki sıvının omuriliğe veya sinirlere doğru taşması, boyun fıtığına sebep olur. Birden yapılan ani hareketler, trafik kazalarında boynun gidip gelmesi, kaslara aşırı yüklenme, bilinçsiz spor, bilgisayar başında uzun süre kalma, hareketsiz yaşam hastalığın sebepleri arasında sayılabilir.

Boyun ağrısıyla birlikte ya da tek başına kol ağrısı da olabilir. Hastanın elinde, sinirdeki baskıya bağlı olarak kas gücü kayıplarına rastlanır ve tutma yeteneği azalır. Örneğin elindeki hafif bir cismi dahi tutamaz. Kürek kemiğinin alt hizasında, önde göğse vuran ağrılar oluşabilir. Bu sebeple de hasta, kalp sorunu olduğunu düşünebilir. Ayrıca boyun fıtığı ileri safhaya ulaştığında hastanın kolunda incelmeler meydana gelir.

Aslında boyun fıtıkları zannedildiği gibi boyun ağrılarının en sık nedeni değil. Boyundaki ağrıların % 10-20 kadarı boyun fıtığından kaynaklanır. Eğer hastada ağrı, boyundan kola vuruyorsa, kas gücünde kayıplar başlamış, parmaklarında uyuşukluk varsa boyun fıtığı olabilir.

Akciğer tümörleri de boyun ağrılarında neden olabilir. Bu sebeple hasta, boyun ve omuz ağrısıyla geldiğinde bir akciğer grafisinin çekilmesi gerekir. Yemek borusu iltihapları ve mide rahatsızlıkları da boyun ağrısına yol açar.

Ellerimizdeki uyuşmalar bilekteki bir dokunun kalınlaşmasına bağlı bir problemden de kaynaklanıyor olabilir. Boyun ve omurların bambu kamışı şeklini alması, hareket kabiliyetinde azalma gibi emareler varsa bu şikayetlerin menşeinde muhtemelen bir romatizmal hastalık tesirlidir. Bir de trafik kazalarına bağlı olarak boyun omurlarının üst üste kayması sebebiyle meydana gelen omur kayması boyunda ağrıya yol açar.

Ancak en yoğun karşılaşılan problem, boynun uygunsuz pozisyonda kullanılmasına bağlı kas tutulmaları. Telefonla yapılan uzun konuşmalar, stres ve depresyon bu tip gerilmelere sebep olur. Tutulmalar çok sık oluyorsa fıtık gibi daha ciddi problemler ortaya çıkabilir.

Boyun Düzleşmesi

Boyun kaslarının spazmına bağlı oluşan bir durumdur. Altındaki nedenin tedavi edilmesiyle sorun ortadan kalkar. Cerrahi en son çözümdür. Çünkü yaptırdığınız fizik tedaviden sonra, “Pişman oldum” deme hakkına sahipsiniz ama cerrahide bu şansınız bulunmuyor.

Boynumuzun düzleşmemesi için neler yapmalıyız?

* Stresten uzak durmaya çalışın.
* Sevdiğiniz mesleği yapın.
* Kendinize vakit ayırmaya çalışın.
* Ağır bir kaldırmayın ve klima önünde durmayın.
* Dışarı ıslak saçla çıkmayın.
* Kaslarınızı güçlendiren egzersizler yapın.
* Düzgün bir pozisyonda oturun.
* Bilgisayar başında uzun saatler kalmamaya dikkat edin.

0 yorum:

Yorum Gönder