23 Kasım 2012 Cuma

Egzamada Bunlara Dikkat


egzama
Egzama hastalarında tetikleyici etkenlerden uzak kalmak ve koruyucu metotlar kullanmak tedavinin başarısı için büyük önem arz ediyor. Bilhassa kuruluğa bağlı gelişen egzamalarda banyo sıklığına dikkat çeken Deri Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Coşkun Acay, sabunlanma sıklığını iki-üç banyoda bire düşürmenin egzama tedavisinde ozitif etki gösterdiğini vurguluyor.
 Egzama deride allerjik reaksiyon, tahriş edici bir faktör, bazen de bilinmeyen bir sebeple oluşan iltihabi durum olarak tanımlanıyor. Deri hastalıkları uzmanlarına başvuran hastaların en az %10’una egzama teşhisi konuluyor. Egzamanın birçok türü bulunduğunu belirten Doktor Mehmet Coşkun Acay, en yoğun karşılaşılan egzama türleri ile ilgili bilgi veriyor.

 1.SEBOREİK EGZAMA: Bu tür egzama saç derisinde görülen kepek olarak tanımlanabiliyor. Her dört insandan birinde görülmekte olan seboreik egzama, yalnızca saçlı deride değil, yüz orta hatta burun kenarı, kulak içi ve arkaları ile göğüs ve sırt orta bölgede de, hatta kaş içinde ya da göz kapağında bile görülebilmekte.  Bu tür egzama yani kepek hayat boyu devam ediyor. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması, mevsim geçişleri, stres, ateşli hastalık, yorgunluk gibi etmenler daha da artmasına neden olabiliyor. Bu noktada doğru şampuan büyük önem taşıyor. Kepek şampuanlarında 4-5 farklı madde bulunuyor. Bu maddeler her insanda aynı neticeyi vermiyor ya da 6-7 ay iyi sonuç verirken, daha sonra etkisini kaybediyor. Bu sebeple ürünün etkisi azaldığında, doktora başvurarak farklı bir grubu kullanmaya başlamak gerekiyor.

2. KONTAKT (TEMAS) EGZAMA:  Kontakt egzamada şekilsizlik esas olmak kaydıyla, gövdede yuvarlak kızarıklıklar ve kuruluklar oluşuyor.  Daha seyrek rastlanmakta olan ve allerjik egzamanın bir alt başlığı olan “numuler egzama” ise tipik, yuvarlak bir şekilde ortaya çıkıyor.
• İrritan kontakt egzama: Gündelik hayatta daha yoğun rastlanan bu tür bir tahrişe bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sıvı, boyalı ya da antibakteriyel sabunlar ile yağ çözücü maddeler ve deterjanlar bu tür egzamanın ortaya çıkmasında tesirli oluyor. Kişinin yapmış olduğu mesleğe bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Örneğin otomobil tamiratı ile meşgul olan bir insanda madeni yağ ve metal temasına bağlı olarak gelişebiliyor. Bu tür egzamada tahriş edici maddeden korunmak, hastalığın yinelenmesini önlüyor. En çok ellerde, seyrek olarak da vücudun farklı bölgelerinde görülüyor.

3. Allerjik kontakt egzama: Bu tür egzama ise bir maddeye karşı var olan allerji neticesinde gelişiyor. Bu tür egzama bazı mesleklerde daha sık görülebiliyor. Örneğin lateks allerjisi olan bir hemşirenin lateks içerikli eldiven kullanması, egzamaya neden olabiliyor. Allerjik kontakt egzamada faktör biliniyorsa, hastalar daha rahat geçirebiliyor. Faktörü belirlemek içinse, iyi bir gözlemci olmak ehemmiyet taşıyor. Öte yandan Yama Testi (Patch test) yöntemiyle, kişinin allerjisi bulunan maddeler saptanabiliyor. Ancak bu test her olguda kesin sonuç vermiyor. 
4. ATOPİK EGZAMA:  Genetik mirasla aktarılan ve çoğunlukla çocukluk çağında başlayabilen bu rahatsızlık; dış ortamlarda temas edilen ev tozu, hayvan tüyü gibi maddeler ile tüketilen bir besin ya da giyilen kıyafete bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Çocukluk çağında meydana çıkan atopik egzama hastalıklarının % 60-70’i ise yetişkinlikte ortadan kayboluyor. Bu tür egzamada, kol ve bacak kıvrımlarında kızarıklık, kuruma ve soyulma görülüyor. Bu arada bu tür bir egzamanın erken ve doğru tedavi edilmesinin, sonraki senelerde astım ve allerjik nezlenin önüne geçebileceğini gösteren çalışmalar da bulunuyor. 
Hastanın hikayesi, yaranın yerleşim yeri, başlangıç yaşı, banyo alışkanlıkları gibi parametrelerin teşhisde büyük ehemmiyet  taşıdığına dikkat çeken Doktor Mehmet Coşkun Acay, egzamanın ‘nörodermatit’ olarak adlandırılan, psikolojik kökenli olduğu düşünülen ve çok nadir görülen bir türü de olduğunu belirtiyor.

Egzama Tedavisinin İlk Aşaması Önlem
Egzama hastalarında tetikleyici etmenlerden uzak kalmak ve bazı koruyucu metotlar kullanmak, tıbbi tedavinin tesirinin uzun sürmesi için önem taşıyor. İrritan kontakt egzamaların soğuk havaların etkisiyle artış göstermesi sebebiyle ılık su kullanmak, vücut ısısını korumak önleyici tedavi için fayda sağlıyor. Kuruluğa bağlı egzamada banyodan sonra içeriğinde kimyasal maddeler bulunmayan, boyasız ve kokusuz ürünler ile cildi nemlendirmek gerekiyor. Bu tür egzamalarda banyo sıklığı da önemli bir faktör. Sabunlanma sıklığını iki-üç banyoda bire düşürmek pozitif bir etki gösteriyor.

Egzama Tedavisi için tıklayın

0 yorum:

Yorum Gönder