26 Kasım 2012 Pazartesi

Hemoroid Kabusuna Son


basur tedavisi
Duyarlı bir bölge olması sebebiyle makat ve çevresindeki şikayetler ciddi sorunlar yaratabilir. Hastalar bu problemlerini pek konuşmak istemedikleri ve çekindikleri için genellikle doktora çok geç başvururlar. Toplumumuzda sık rastlanan makat çevresindeki şikayetler tek başına görülebildiği gibi farklı hastalıkların da habercisi olabilir.

Hemoroid yaşamınızı çekilmez kılabilir

Hemoroidler, anal kanalın üst kesiminde genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur veya mayasıl olarak da bilinmektedir.  Makattan kan gelmesi, makatta ağrı ve ele gelen şişlik, akıntı, makatta ıslaklık hissi ve kaşıntı ile hastalık kendini gösterebilir. İç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Zaman içerisinde anal kanalda yerleşen genişlemiş toplardamar yumakları makatın dışına doğru çıkarak kendini gösterir.


Hemoroide yol açan nedenler;

•    Bağırsak alışkanlığının değişmesi (bir kabız, bir 
ishal )
•    Gebelik ve doğum
•    Hareketsiz 
hayat tarzı
•    Bazı 
spor etkinlikleri ( ata binmek, bisiklet sürmek )
•    Çeşitli meslek grupları ( şoförler, pilotlar )
•    Alkol alışkanlığı
•    Pelvik bölgede yerleşen tümörler
•    Kalın bağırsak kanseri

Tanı ve tedavide erken davranın

Rektal kanama şikayeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir. Kırk yaş ve üstündeki hastalarda kabızlık şikayeti varsa ve yapılan anal muayenede hemoroid görülürse mutlaka kolonoskopik tetkik tavsiye edilmektedir. Her zaman, altta yatan bir kalın barsak tümörü olup olmadığı araştırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki hemoroid tek başına kalın barsak kanserinin işareti olabilir.

Makattan kan gelmesini hafife almayın

Kalın bağırsak kanserinin erken safhada belirlenmesi çok önemlidir. Bu nedenle makattan kan gelmesi, dışkıya kan bulaşması, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, dışkının incelmesi, karın ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve izah edilemeyen kilo kaybı gibi şikayetleriniz varsa zaman geçirmeden doktora başvurmalısınız.

Tuvalete gitmeyi ertelemeyin

Bir insanın günde 1 ya da 2 kez büyük tuvalete gitmesi normaldir. Bunun için bağırsak terbiyesi çok önemlidir “İşyerime geç kaldım”, “Tuvaletler kirli” gibi nedenlerle tuvalet gereksinimi ertelenmemelidir. Beynin, her gün büyük tuvalet ihtiyacı komutu vermesi için de kişinin bağırsak terbiyesi yapması faydalı olur.  Bunun için en uygun zaman sabah kahvaltısından sonradır.

0 yorum:

Yorum Gönder