20 Kasım 2012 Salı

Kabak Hastalıklarla Savaşıyor


beslenme ve diyet
Diyet programlarının en çok önerilen sebzesidir kabak, ödem söktürücü ve tokluk hissini artırıcı özelliklerinden ötürü diyetisyenlerin sıklıkla tavsiye ettiği sebzeler arasında yer alır. Yararları yüzyıllar öncesinde de bilinen kabağın yararlarına bir göz gezdirelim.

*Ortalama 100 gram kabağın içinde 250 mg potasyum bulunur, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır ve tansiyonu dengeler.

*B vitamini yönünden içeriği oldukça zengindir, enerji metabolizmasında ve sinir sistemini onarmada etkilidir.

*Lif içeriği oldukça yüksek olduğu için  tokluk hissi verir.

*İçerisinde klorofil içermesiyle ödem atımını hızlandırır.

*Bir tür lif kaynağı olan lignin içeriği kabakta oldukça yüksektir, yapılan araştırmalar özellikle ligninden zengin gıdaların kanser oluşumunu engelleyebildiği yönünde.

*Peptinin kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır ve kabak peptin içeren ender besinler arasında yer alır.Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Fitosterol birçok bitkide bulunan bir maddedir ve özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici, damar sertliği ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kabak içerisinde ki fitosterol miktarı da diğer sebzelere göre oldukça fazla miktardadır.

*A,C vitamini, magnezyum, potasyum, mangan vitaminlerini bir arada içermesinden ötürü kalp damar sağlığını açısından yine önemli bir sebze konumuna getiriyor.

*Kabağın içeriğindeki bakır minerali ve antioksidanlardan ötürü artritli hastalarda pozitif etkileri olabilmektedir. Özellikle enflamasyonu azaltıcı etkilerinden ötürü ağrıları azaltıcı etkisi olduğu çalışmalarca desteklenmektedir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

0 yorum:

Yorum Gönder