24 Kasım 2012 Cumartesi

Stres Egzaması Nedir?


egzama
Egzama; derinin türlü iç ve dış etmenlere bağlı, iltihabi yanıtı olarak ortaya çıkan klinik tabloların genel adıdır ve hastaların birçoğunda müşterek klinik özellikler gösterirler.

Stres Egzaması Nedir?
Deri; kişinin iç ve dış ortamları arsında bir sınır oluşturan, duygularımızın ve reaksiyonlarımızın yansımasında önemli bir rolü olan bir organdır. Yapılan araştırmalarda; dermatolojik hastalıkların yaklaşık %40 kadarında, eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülmüştür. Strese bağlı olarak ortaya çıkan cilt hastalıkları arasında en çok görüleni 'stres egzaması' olarak da bilinen 'liken simpleks kronikus' dur.

Egzama Kimlerde Görülür?
Stres egzaması, son derece yaygın bir hastalıktır. En yoğun görüldüğü yaş grubu 30-50 yaş aralığıdır. Kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. Hastalık, obsesif kişilik yapısına sahip kişilerde ve alerjiye yatkınlığı olan kişilerde daha çok görülür.

Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama başlangıçta görünür herhangi bir belirgi olmaksızın bireyin kaşıntı duyması ve sürekli kaşıntı ve sürtünme neticesi ortaya çıkan belirtilerle karakterizedir. Kaşınan bölgelerde zamanla kızarıklık kepeklenme ve deride kösele benzeri kalınlaşma ile birlikte pul pul deri dökülmeleri ve kabuklu yaralar ortaya çıkmaktadır. Egzama ilerlerse bu bölgelerde zamanla sulantı, ağrı, açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse vücudumuza bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik bölgelerine yayılır.

Egzama Vücutta Nerelerde Oluşur?
Egzama vücudumuzun herhangi bir bölgesinde görülebilmekle beraber en sık saçlı deri ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki deride ve bacaklarda ortaya çıkar. Özellikle kullanılan elin ulaşabildiği deri alanlarında akşamları artan kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de tutabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya sebep olabilir.

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi edilmeyen ve ihmal edilen durumlarda, ciltte geri dönüşümsüz belirtiler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma bazen senelerce sürebilir. Stresin tetiklediği bu rahatsızlık da strese neden olur ve olay bir kısır döngüye girer. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi ve tedavisi son derece mühimdir.

Egzama tedavisi için tıklayın

0 yorum:

Yorum Gönder