21 Kasım 2012 Çarşamba

Yüksek Tansiyonun Nedeni Bir Virüs Olabilir


yüksek tansiyonun nedeni
Pekin’deki Çaoyang Hastanesinden bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, uçuk (herpes) virüsüyle bağlantılı CMV (sitomegalovirüs) adı verilen virüs ile yüksek tansiyon arasında bir ilişki olabileceğini gösterdi.
Araştırmaya katılanlardan Dr. Yang Şinçun, bu virüs ve yüksek tansiyon arasındaki ilişkinin kesinlik kazanması halinde yüksek tansiyon aşısının ya da bu hastalığa karşı başka tedavi şeklinin geliştirilebileceğini vurguladı.
Dr. Yang Şinçun, insanlar üzerinde yapılan araştırmanın başlangıç safhasında olduğunu ve daha fazla kişinin katıldığı geniş çaplı araştırmaların yapılması gerektiği ifade etti.
Circulation dergisinde yayımlanan araştırma, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya genelindeki bir milyara yakın yüksek tansiyon hastası için bir umut ışığı olabilir.
Hayatının herhangi bir kısmında birçok kişide, bazı enfeksiyonlara yol açan CMV, vücut salgılarıyla (kan, idrar, tükürük) bulaşıyor. CMV enfeksiyonları genelde herhangi bir belirti vermeden geçirilebiliyor.
Birincil yüksek tansiyonun nedenleri ise tam olarak bilinemiyor. Bu hastalığın kalıtım, ruhsal açıdan çabuk etkilenen heyecanlı kişilik, şişmanlık gibi bazı etkenlerden kaynaklandığı düşünülüyor. İkincil yüksek tansiyona ise böbrek dokusunda ve böbrek atardamarlarında yerleşen hastalıklar, aortun kalpten çıktığı bölgedeki daralma, kafa içi basıncının çoğalması ve bazı ilaçlar yol açabiliyor.
Beth Israel Deaconess Hastanesi’nden bilim adamlarının 2009 yılında fareler üzerinde yapmış olduğu araştırma da yüksek tansiyonun ana sebebinin CMV olabileceğini göstermişti.
Çinli bilim adamlarının araştırması, bahse konu olan virüs ile birincil yüksek tansiyon arasında bağlantı olabileceği bulgularını güçlendirmiş oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder