17 Aralık 2012 Pazartesi

Saçlarım Niçin Uzamıyor


Bir çok medikal yöntem, ilaç, doğal kür denediniz fakat yine de saçlarınız uzamamakta inatçı mı davranıyor? Durun, belki de saçlarınızın uzamamasının nedeni bakımla alakalı değildir.
Lhx2 isimli bir genin aktivasyonu saçların uzamasına sebep oluyor. İsveç Umea Üniversitesi'nden Leif Carlsson ve ekibinin yaptığı araştırma PLoS Genetics isimli dergide yayınlandı.

Saçlar ısı döngüsü, fiziksel korunma, mevsimsel kamuflaj ve sosyal etkileşimler gibi konularda önemli rol oynar. Saç, saç köklerinde oluşur ve bu karmaşık minik organlar saç derisinin altında bulunurlar. Anne karnındaki gelişim evresinde saç kökleri oluşur ve hayat boyunca devamlı olarak uzamaya devam eder. Saçların uzunluğu büyüme evresine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin saç dibinden ucuna kadar ulaşması seneler alabilir.

Büyüme evresinden sonra saçların duraklama evresi gelir. Bu evrede saç kökleri dinlenmeye çekilir. Bunun nedeni tam olarak bilinemese de, saçların mevsimlere uyumu nedeniyle gerçekleştiği düşünülmektedir.

Araştırmada Leif Carlsson Lhx2'nin saç oluşumundaki önemini ortaya çıkardı. Lhx2 geni saç köklerinin gelişim döneminde aktifken duraklama evresinde pasif haline dönüyor. Bilim adamları bu genin saç oluşumunda etkili olduğunu ve Lhx2 geninin aktif olmadığı saç köklerinin üretim yapamadığını belirtiyor. Yani bu gen aktif olmadığı takdirde kişide saç uzaması duruyor.

0 yorum:

Yorum Gönder