- Enerji alımı ve harcanması arasında denge gözetilerek vücut ağırlığı uygun sınırda
- tutulmalıdır.
- Diyetin yağ oranı azaltılmalıdır.
- Doymuş yağ (tereyağı, kuyruk yağı v.b) oranı yüksek besinleri daha az tüketmeliyiz.
- Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytinyağı)
- almaya dikkat etmeliyiz.
- Diyetle alınan karbonhidratların çoğunluğu kompleks karbonhidratlardan sağlamalıyız.
- Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye
- gibi) balık ve tavuk tercih etmeliyiz.
- Kalsiyumdan zengin besinleri yeterince tüketmeliyiz. Süt ve süt ürünleri de
- (yoğurt, peynir vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat etmeliyiz.
- Tuzlanmış, tütsülenmiş, kömürde pişirilmiş besinlerden uzak durmalıyız.
- Yemeklerimizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirmeliyiz.
- Rafine şeker tüketimi azaltılmalıdır. Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta
- çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarını azaltmalıyız.
- Günlük çay kahve alımını azaltmalıyız.
- Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gr.ı (bir
- tatlı kaşığı) geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden
- aldığımız tuz miktarı dâhildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki
- bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç
- tuz kullanmamalı ya da miktarını azaltmalıdır.
- Daha çok posa tüketilmelidir.
- Diyetteki besinlerin çeşitliliği artırılmalıdır.
- Alkol tüketimini azaltmalıyız.
- Özellikle kanserden korunmak için A ve C vitamininden zengin sebze ve meyveler daha çok tüketilmelidir.
- Besinlerle yeterli demir alınmalıdır.
- Doğal besinler dışında bilinçsizce ek vitaminler kullanılmamalıdır. Güne
- kahvaltı yaparak başlanmalıdır. Gece boyu gıda alımı olmadığından beynin
- sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımı kahvaltıdan
- başlayarak gün içine yaymak daha etkin kalori yakımına neden olur.
0 yorum:
Yorum Gönder