23 Kasım 2012 Cuma

Grip Aşısında Yanılmayın


grip
Central Hospital'dan Uzman Doktor Mehmet Akif Yılmaz grip hastalığının önüne geçmenin en etkili yöntemlerinden birinin grip aşısı olmak olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Gripten korunmanın en kesin yöntemi aşıdır. Grip aşılarının içeriği her yıl değişmekte olduğundan, o yıl üretilen aşı ile aşılanmak gerekir. Bu şekilde yapılan grip aşısı, o seneki muhtemel salgını yapacak olan grip virüsüne karşı bünyemizi 1 sene gripten korur. Yalnız gribin başkaca genel birçok çeşidi vardır ve onlara karşı aşılama koruma sağlamaz.”
 
Sonbaharın gelmesiyle birlikte yine grip virüsü kol gezmeye başladı. Grip, influenza dediğimiz virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başlarında salgınlar yapan bir hastalıktır. Peki gribin nezleden farkı nedir? Uzman Doktor Mehmet Akif Yılmaz açıklıyor: “Nezle, diğer adıyla soğuk algınlığı, sürekli burun akıntısı, hapşırma, öksürme, gözlerde, boğazda yanma hissiyle seyreden, genellikle ateşsiz bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalık 3-7 günde kendiliğinden düzelmekte ve genellikle hastalık ayakta geçirilmektedir. Fakat grip, hastayı yatağa düşürecek şiddette şikayetlerle seyreder. Bu şikayetler; 40C'ye varan yüksek ateş, genel vücut kırgınlığı, şiddetli bel, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı ve aşırı halsizliktir.”

GRİBAL ENFEKSİYONDA ANTİBİYOTİKLER KULLANILMALI MIDIR?

Uzman Doktor Mehmet Akif Yılmaz, grip ve benzer hastalıklarda antibiyotiklerin yararının olmadığını ifade ediyor: “Grip de nezle gibi, hasta insanların bulunduğu ortamlarda, öksürme ve hapşırma yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (örneğin: tokalaşma) sonrasında kolaylıkla bulaşır. Hastalığa yakalandıktan sonra antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi gerekli, çok ciddi zararları olabilir. Hiç bir antibiyotik doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Gribal enfeksiyonu fırsat bilen bakteriler ikincil enfeksiyona yol açabilirler. Doktorun uygun gördüğü hallerde antibiyotik kullanılabilir.”
 
Sağlıklı insanlarda gribin 1 hafta içinde kendiliğinden iyileştiğini ifade eden Central Hospital’dan Uzman Doktor Mehmet Akif Yılmaz uyarıyor: “Dikkat edilmediği taktirde özellikle vücut direnci zayıf olan ve kronik hastalığı olanlar, kalp-akciğer hastalığı olanlar, yaşlılar, şeker hastaları, zatürre, menengoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi hastalarda grip, ciddi ve ağır seyredip ölümle sonuçlanabilir.”
 
GRİP AŞISI OLACAKLAR DİKKAT!

Uzman Doktor Mehmet Akif Yılmaz grip sonrasında oluşabilecek hastalıklardan korunmak için geliştirilen ve kullanılan grip aşılarının özellikle “Yüksek Risk Grubu”ndaki kişilere faydalı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Gripten korunmanın tek yolu aşıdır. Aşının yararlı olabilmesi için salgın başlamadan önce yapılması gerekmektedir. 65 yaş üstündekilere, ilk 3 ayından sonra hamilelere ve çocuklara grip aşısı önerilmektedir. Birbirine yakın çalışan iş arkadaşları, yaşlılar, astım, şeker ve kronik solunum hastaları, öğretmenler, öğrenciler, askerler, hac ve umreye giden kişiler grip için yüksek risk grubunda bulunuyor.”

Uzman Doktor Mehmet Akif Yılmaz grip aşısı yaptıracakları uyarıyor: “Grip aşısı embriyonlu yumurta kesesinden elde edilmekte olduğu için yumurtaya karşı alerjisi olanlar kullanmamalı. Aşı sonrasında bazen, hafif geçen, nezle benzeri bir tablo oluşabilir. Aşı yerinde kızarıklık, ısı artışı, hafif ateş kas ağrıları, kırıklık hissi oluşabilir, 1-2 günde düzelir. Ateşli hastalığı olanlara, iyileştikten sonra aşı önerilir. Aşı uygulaması, erişkinlerde omuz kası içine veya cilt altına, 2 yaş altındaki çocuklarda ise uyluğun ön-yan kısmına bir sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. Her sene aşı içeriği değiştiğinden, kişi o sene üretilen aşı ile aşılanmalıdır. Bu şekilde yapılan aşı, kişiyi 1 yıl kadar gripten korur.”

0 yorum:

Yorum Gönder