20 Kasım 2012 Salı

Televizyon Çocukları Nasıl Etkiliyor



Günümüzün getirmiş olduğu şartlar nedeniyle çocuklarımız zamanlarının büyük bölümünü kapalı mekanlarda ve televizyon seyrederek geçirmekteler. Bu sebeple anne babaların televizyon konusunda son derece bilinçli davranması gerekmektedir.

Televizyon konusunda aileler nelere dikkat etmelidir

  • Çocuklarımız için 0-3 yaş bebeklik ve erken çocukluk dönemidir. Bu yaşlar çocuklarımızın beyin gelişiminin en önemli olduğu dönemlerdir. Çocuklarımızın beyin gelişimlerin büyük bir kısmı bu dönemlerde tamamlanmaktadır.. Çocuklarımız özellikle 2 ile 3 yaş aralığında keşfederek, yetişkinlerle iletişim kurarak gelişimlerini desteklerler. Öbür taraftan televizyon pasif bir etkinliktir. Bu dönemlerde saatlerce televizyon izleyen çocukların gelişimde gerilik olabilir. Bu sebeple çocuklarımızı 0-3 yaşa kadar televizyondan elimizden geldiği kadar uzak tutmalı, 3 yaş sonrasında ise eğitici-öğretici yönü olmadığı taktirde gereksiz televizyon izlemelerine izin vermemeliyiz.
  • Çocuklarda 3-6 yaş aralığı okul öncesi dönemdir. Bu dönemde mümkün olduğu kadar televizyon karşısında az zaman geçirilmeli, kısa seanslar şeklinde televizyon izlenmelidir. Mesela arka arkaya 30 dakika televizyon seyretmek yerine 15 dakika seyredip, 1-2 saat ara verdikten sonra 15 dakika daha seyredebilirler. Çocuklarımızın uzun saatler boyunca televizyon izlemeleri bilişsel fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilmektedir.
  • Çocuklarımızın izleyeceği çizgi filmlerin içeriğine son derece dikkat etmeliyiz. Şiddet içeren yayınları izlememelerini sağlamalıyız. Çocuklar gördükleri her şeyi hemen taklit etmek isterler. Mesela superman gibi uçmayı isteyebilirler. Henüz bu dönemde çocuklar gerçekle hayali birbirinden ayırt edemezler.
  • Çocuklarımız için 6-12 yaş aralığı okul çağı dönemidir. Bu yaşlarda çocukların akranlarıyla dışarıda oyun oynamaya, spor yapmaya, hareket etmeye ihtiyacı vardır. Çocuklarda artan obezitenin en büyük sebebi bu yaşlarda bolca hareket etmek yerine uzun saatler televizyon seyretmeleridir.


Uzman Pedaog Sevil Yavuz
Çocuk, Ergen ve Aile Psikoloğu,
Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi

0 yorum:

Yorum Gönder