24 Kasım 2012 Cumartesi

Hijyenin de Fazlası Zararlı


egzama
Endüstrileşmiş toplumlarda daha fazla görülmekte olan bebek ve çocuk egzaması son senelerde Türkiye’de de yaygınlaştığı, bunun en önemli nedenlerinin başında hem alerjenlerin hem de hijyene verilen önemin artmasının geldiği bildirildi.

Celal Bayar Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, kırmızı ve genellikle çok kaşıntılı ve pul pul döküntüyle belirgin bir deri iltihabı olan egzamanın son senelerde bebeklerde ve çocuklarda görülme sıklığının arttığını söyledi.
Bu artışın sebebine ilişkin, Prof. Dr. Öztürkcan, şunları anlattı: "Aslında bebek egzamaları sanayileşmiş toplumların problemiydi ve biz Türkiye’de çok fazla olduğunu düşünmüyorduk. Fakat son senelerde oldukça arttı. Bunun sebebi, alerjenlerin çoğalması, hijyene verilen ehemmiyetin artmasıdır. ’Korunma hipotezi’ diye bir şey var. Korundukça daha çok bebek egzaması çıkıyor. Annelerin bebeklerini devamlı sakınması, çevreden, tabii şartlardan sakınması, koruyarak büyütmesi ters etki yapıyor. Bu alerjenlerle karşılaşması gereken çocuk karşılaşamıyor. Daha sonra karşılaştığında da vücut buna reaksiyon veriyor.

Yaşadığımız ortamın değişmesiyle alerjenlerin artması da bir diğer etmen."
Doktorların geçmişe oranla egzama konusunda daha fazla bilinçlenmesinin ve doğru tanı koyabilmelerinin de bir başka etken olarak gösterilebileceğini dile getiren Prof. Dr. Öztürkcan, "Çünkü bebek dönemi egzamaları pek çok hastalığını taklit edebiliyor ve atlanabiliyordu" dedi.
Prof. Dr. Öztürkcan, egzamanın tedavi edilmese bile erişkin dönemlerde tekrarlayabileceğine dair genel bir düşüncenin bulunduğunun ifade edilmesi üzerine, hastalığın tedavi edilebilir olduğunu anlattı. Öztürkcan, çocukluk dönemi egzamasının en önemli özelliğinin astım, saman nezlesi gibi hayatı tehdit edebilecek mühim diğer hastalıklarla birlikte meydana gelebilmesi olduğunu söyledi.

KRONİK HALE GEÇEBİLİYOR
Dermatologların çok erken dönemde egzamayı tanıyıp, diğer hastalıklar yönünden de hastayı takibe alması ve pediastristlerle işbirliğine gitmesi gerektiğine dikkat çeken Öztürkcan, şunları söyledi:"Tabi ki tedavi edilebilir bir  hastalık. Ama tamamen geçirebiliyor muyuz? Bir kısmını.. Dönem dönem inceliyoruz egzamayı. Çocukluk döneminde iyi tedavi edilirse, doktor-aile işbirliğiyle çocuk gerçekten uzak durması gereken maddelerden uzak duruyorsa, aile yapılması gerekenleri yapıyorsa, büyük bir kısmı düzelebiliyor. Ama bir kısmı devam edip süreğen hale geçebiliyor."
Prof. Dr. Öztürkcan, bebeğinin ya da çocuğunun derisinde bu tip döküntü fark eden ebeveynlerin öncelikle dermatoloji uzmanına gitmesi gerektiğinin altını çizerek, "Dermatoloji uzmanı kesinlikle diğer alerjik hastalıklarla birliktelik açısından pediatristlerle, çocuk doktorlarıyla da işbirliğine girmeli" dedi.

Egzama tedavisinde önceki dönemlerde kortizon dışında seçeneğin bulunmadığını, ancak günümüzde kortizon dışında da yöntemlerin de geliştirildiğini belirten Öztürkcan, "Aslında kortizon hala tedavide ilk aşamada tercih edilen ajan. Ancak seçeneklerimiz var şu an. Kortizonun yan etkilerini görmediğimiz ajanlar. Bunlarla tedavi edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Egzama Tedavisi için tıklayın

0 yorum:

Yorum Gönder